Een Dure Camera maakt een Goede Fotograaf (?)

Ik loop al een tijdje rond met een interessante stelling in mijn hoofd. Namelijk: iedereen is tegenwoordig fotograaf. 
Iedereen heeft een mobiel of een digitale camera, dus iedereen kan foto's maken. Wil je eruit springen als fotograaf, moet je dus de beste lens hebben en de allerbeste camera. Want als je die techniek snapt en hebt, ben je pas echt goed.

Echt? Nee.
Dikke fout. 

Lees hieronder verder:

Ik dacht het vroeger wel hoor. Toen ik 4,5 jaar geleden met fotografie begon was het gewoon voor de lol, maar hoe serieuzer ik ermee bezig was, hoe meer ik ontevreden was met de kwaliteit van mijn fotografie. Ik heb me echt lang druk lopen maken om het feit dat ik geen goeie camera had. Toen ik die van mijn moeder gebruiken mocht was ik dan ook ontzettend blij.


Maar nu ik sinds ongeveer 2 jaar mijn eigen camera heb, doe ik de dingen een stukje anders. Ik sleur mijn camera namelijk écht niet overal mee naar toe. Ik heb soms ook zin in cameraloos genieten zonder de tussenkomst van een lens en de frustratie van foto's die niet in één keer lukken. En met mijn mobiel kan ik ook prima foto's maken. 

Bega ik dan een zonde als ik mijn camera af en toe omruil voor mijn mobiel? Maakt het feit dat ik niet de beste camera en lens heb en dan OOK nog met mijn mobiel fotografeer me een slechte, amateuristische fotograaf?Ik ben er heilig van overtuigd dat de persoon achter de lens het moment, de foto, maakt of breekt. De techniek is slechts een hulpmiddel. 
Als jij oog hebt voor compositie, poseren, detail of kleur, ben je al een heel eind en maak je waarschijnlijk mooiere foto's met je mobiel dan de foto's van een verwende tiener die zomaar wat wegschiet met zijn peperdure spiegelreflex. 

Maak je dus niet druk, die camera komt echt nog wel, net als die betere lens, of die handige gadgets. Zorg eerst maar dat je de basis begrijpt en zet dan een stapje verder. Of het nou met mobiel of camera is, of allebei. Professioneel, voor je gezin, vrienden of voor je blog: 

Later word je een TOPfotograaf.(Om mijn boodschap te versterken heb ik deze post versierd met foto's die ik op mijn mobiel maakte.)

Follow my blog with Bloglovin

2 comments:

  1. Interessant artikel! Een dure camera maakt inderdaad geen goede fotograaf denk ik. Voor betere foto's kun je beter heel veel oefenen dan een geweldige camera kopen. Hoewel het natuurlijk wel helpt als je een goede camera hebt. Ook heb ik vaak het idee dat foto's gemaakt met een spiegelreflex vaak iets minder spontaan zijn. In mijn fotoboek komen vaak de kiekjes, gewoon omdat de herinneringen zo leuk zijn ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bedankt voor je leuke reactie! Ik hecht inderdaad ook meer waarde aan spontane foto's en groepsselfies dan aan de camera shots. Alhoewel ik mooie camera foto's dan ook weer heel tof vind, haha.

      Delete

Thanks for your comment!