Wat ik vind van Pesten

Misschien heb je er al wat over gehoord:
Het is deze week de 'Week tegen Pesten'.
Omdat dit onderwerp me aan het hart gaat en ik iets wil bijdragen aan deze week, schrijf ik deze post.

Ik weet zeker dat iedereen wel een keer met pesten te maken heeft gehad. Als je zelf niet gepest bent, heb je het vast wel eens zien of horen gebeuren. In de echte realiteit, of virtueel. Daarom is het belangrijk dat we er aandacht aan besteden.

En dan bedoel ik niet alléén de verhalen over kinderen die in elkaar worden getrapt na schooltijd en wiens tas boven een vijver geleegd word. Ik bedoel óók de mensen die op school, op hun werk of op internet worden aangetast in hun zelfvertrouwen. Door mensen die hun negatieve opmerkingen niet voor zich kunnen houden. Door te roddelen, sneaky opmerkingen te maken of voluit te schreeuwen of commenten dat iemand lelijk is en er niet toe doet.

Lees hieronder meer:


Misschien ben jij wel van mening dat één opmerking niet zoveel kwaad kan. Of dat de persoon in kwestie te gevoelig is en zich niet zo aan moet stellen. Maar stel je eens voor: als jij dat in dag uit achter je rug zou worden uitgelachen of te horen kreeg dat je er niet uitzag, hoe zou jij je dan voelen? Je weet nooit hoeveel degene waarover je het hebt al heeft moeten verdragen.

Over de hele wereld zijn mensen die niet volledig zichzelf durven zijn, hun vinger niet op durven steken om een vraag te stellen in de klas, elke ochtend hun bed niet uit willen komen omdat ze zo tegen de dag opzien, elke ochtend zichzelf in de spiegel bekijken met de gedachte dat ze lelijk zijn. Mensen die zich waardeloos voelen omdat ze niet eens voor zichzelf op durven komen, geen vrienden hebben, niet voor hun mening durven uitkomen, hun verdriet opkroppen en er niet over durven te praten. Mensen die kampen met depressie en zelfmoordgedachten.

Dat.

Alleen omdat ze zichzelf minderwaardig voelen en zichzelf haten. Alleen doordat anderen hen onzeker maakten.

Die gedachte is voor mij onuitstaanbaar en maakt me bozer dan ik ooit ben geweest, terwijl ik het tegelijk wil uitgieren van het huilen.

Want dat meisje dat zichzelf lelijk vind, is een prachtig kind, vol talent en liefde dat ze volop uit kan delen aan de wereld: als ze maar in zichzelf gelooft.

Want die jongen die altijd stil in een hoekje zit en nooit van zichzelf laat horen, heeft eigenlijk een ontzettend leuk gevoel voor humor en is heel loyaal. Als hij maar in zichzelf geloofde, dan kwam dat tenminste naar buiten.

Dat.

Alleen omdat iemand ooit bedacht dat zij beter waren dan die jongen. Beter dan dat meisje. En zichzelf het recht gaven om hen de grond in te stampen, zodat het nog jaren duren zou voordat deze personen weer enigszins tot bloei zouden komen. Want als je er niet op tijd bij bent, gaan de opmerkingen in je hoofd zitten als een virus dat zich verspreid. Een leugen waar je steeds stelliger in gaat geloven. Een leugen die niet zomaar meer weggaat.

Denk alstjeblieft na voordat je iets doet, een opmerking maakt of een reactie achterlaat op internet.
Ik zeg niet dat ik een heilig boontje ben dat nooit over iemand roddelt, maar ik wil je toch dit meegeven: als je het niet laten kan, zorg er dan voor dat de persoon in kwestie niet naast je staat, en zijn/haar vrienden ook niet. Zorg dat je nooit, nooit, NOOIT buitensluit en dat je niemand zich minderwaardig laat voelen.

En als jij gepest bent, of gepest word, ga alstjeblieft met iemand praten die je vertrouwt. Een vriend, je ouders, een mentor of een psycholoog. Wat jij het prettigst vind.
Onhoud alstje-alstjeblieft dat je een ontzettend mooi, gaaf, knap persoon bent. Jij bent het waard je mening te laten horen. Je ben het waard vrienden te hebben. Je ben het waard blij en gelukkig te zijn. Je bent het waard om te leven.

Ik weet dat het moeilijk is, maar probeer van jezelf te houden.

Dat ben je waard.

Follow my blog with Bloglovin

2 comments:

  1. Pesten is echt verschrikkelijk! En ook verschrikkelijk kinderachtig.. het doet zoveel met iemand!

    Bedankt voor je leuke reactie op mijn blog :D Ik stel scherp op de boom waar ik dan precies naast ga staan, als je goed kijkt zie je dat de boom ook net zo scherp als mij is. Het lukt niet altijd omdat je precies goed moet staan maar vaak lukt het wel! Helaas heb ik geen afstandsbediening :(

    ReplyDelete
  2. Wat een goed artikel meid, mag best eens wat over gezegd worden!

    ReplyDelete

Thanks for your comment!